maandag 20 april 2015

Heeft het CBS gelijk als zij zo positief is over de werkloosheid? Cijfers maart

Actuele gegevens



Werkloosheid is gedaald dus iedereen is weer positief
Meer mensen aan het werk zo begint het persbericht van het CBS bij de cijfers over maart. We komen er straks op terug, want er is natuurlijk weer het nodige over te zeggen, want wanneer ben je nu werkloos en wanneer werk je volgens de nieuwe ILO definitie van het CBS. Ons valt overigens al een paar maanden op dat vooral de positieve zaken er uitgelicht worden. 

Ook de overige statements in het CBS-persbericht zijn veelal positief
  • Twee derde van de bevolking heeft werk
  • Meer jongeren aan de slag
  • Stijging werkende 45-plusser minder hard
  • Fikse daling ww-uitkeringen, vooral onder jongeren, op jaarbasis nog altijd meer uitkeringen 50-plussers
Geen 626.000 maar 653.000 werklozen
In maart 2015 zijn er dus 626.000 mensen als werkloos aangemerkt. Dit is het zogenaamde seizoensgecorrigeerde cijfer want in maart waren er feitelijk 653.000 werklozen in Nederland.







45+ blijft lastig
Duiken we wat dieper in de cijfers, dan blijkt dat de situatie voor ouderen nog steeds erg zorgelijk is. Vergeleken met een jaar geleden daalde werkloosheid overal met 9%, maar de categorie 45+ steeg met 3%. Ook t.o.v. februarie steeg de werkloosheid met circa 1000 personen in deze categorie.
De categorie 45+laat in tegenstelling tot de andere leeftijdscategorieën een stijging zien.




















Ook het onderstaande staatje, afkomstig uit de UWV rapportage over flexibilisering, laat zien dat 45+ categorie toch lastiger een baan weet te vinden. Ook is duidelijk te zien dat de flexibilisering zijn intrede doet, maar dit terzijde.



Nieuwe werklozen

In maart kwamen er 44.000 werklozen bij. Iets minder dan een jaar geleden en ook de uitstroom naan werk was met 28.000 iets hoger dan een jaar geleden. Is het CBS, dan misschien terecht aan de positieve kant?


wordt vervolgd