zondag 31 augustus 2014

Onderzoek 78% van de respondenten wil eigenlijk wel van baan wisselen.


Ik wil eigenlijk wel van baan wisselen.

Ja: 78%
Nee 22%

Op slot
We hadden het wel verwacht, maar eigenlijk willen heel veel mensen van baan wisselen en dat terwijl door de hoge werkloosheid de roulatie op de banenmarkt nihil is.
De zaak zit op slot en dat is jammer.
Maar liefst 78% van de mensen die reageerden op onze stelling van de week geeft aan eigenlijk wel van baan te willen wisselen.Zoals jullie van SollicitatieLAB gewend zijn, zijn we er wat dieper ingedoken. Vast of geen vast contract maakt eigenlijk niet uit. Zo een 3 op de 4 mensen geven aan van baan te willen wisselen.
Ouderen willen het liefst veranderen
Wat we wel opvallend vinden is dat de 45+-er duidelijk vaker aangeeft eigenlijk van baan te willen wisselen dan zijn jongere collega's. Maar liefst 89% van de respondenten van 45 jaar of ouder gaf aan van baan te willen wisselen. 
We citeren één van hen: "Ik zie de laatste 1,5 jaar geen uitdaging meer in mijn werk. Moet/mag nog 20 jaar en wil dat doen in een leuke, afwisselende en uitdagende functie."
Ook de opleiding maakt wel uit, hoe tevreden men in zijn huidige functie zit. Vooral wo-ers willen eigenlijk iets anders.

Waarom van baan wisselen?
Waarom wil men eigenlijk van baan wisselen? Wie denkt: "meer salaris", heeft het mis, maar in 13% van de gevallen wordt dit genoemd.
Je zou misschien in deze tijd ook verwachten dat baanzekerheid hoog zou scoren, maar ook dat valt mee, 17 %.
Neen, het meest worden "het ontbreken van carrière mogelijkheden" en "geen uitdaging meer" genoemd. Hoogtijd om van baan te wisselen zou je denken.
Is de crisis een reden?
Eén derde van de mensen die aangeven van baan te willen wisselen geeft daadwerkelijk aan opzoek te gaan naar een nieuwe baan en zich niet aan de crisis te storen.
Even twee vastberaden citaten: 
  • "Er zijn meer mogelijkheden om een ander baan te vinden dan dat we bereid zijn te zien."
  • "Ja! Ik wil een carrièreswitch: van secretaresse naar vitaliteitadviseur, dus op zoek naar een andere baan!"
Zo een 21% is heel expliciet in het feit dat ze denken dat het nu niet handig is om van baan te wisselen. Zoals blijkt uit de volgende reactie:
  • "Ik werk momenteel als invalkracht in de kinderopvang en heb weinig ervaring waardoor ik niet snel wordt aangenomen."
Dan is er ook nog een groep die aangeeft eigenlijk wel van baan te willen wisselen, maar het op andere onderdelen ook wel weer fijn heeft op het huidige werk. De grootste groep zegt het niet te weten.
Conclusies
  1. Ruim 3/4 van de werkenden geeft aan eigenlijk van baan te willen wisselen. Van deze personen geeft slechts 1/3 aan zich van de crisis niets aan te trekken en gewoon op zoek te gaan naar die nieuwe baan.
  2. Belangrijkste reden om eigenlijk te willen wisselen, is het gebrek aan carrièremogelijkheden en dat het huidige werk weinig uitdaging geeft.
Dit bij elkaar opgeteld is toch wel een zorgelijke situatie. Veel mensen hebben het toch minder naar hun zin op hun werk, maar gaan niet actief op zoek naar iets anders. Bang voor dat een wissel niet goed uitpakt. Zoals blijkt uit deze reactie
  • "De vorige wissel leidde uiteindelijk tot 8 maanden werkzoekende zijn, dus ik blijf voorlopig zitten waar ik zit, ook als het even minder leuk wordt.
Tot slot
De vraag is natuurlijk of de verstoring van de doorstroming een goede zaak is? Het antwoord is natuurlijk neen.
  • Werkenden, hebben het minder naar hun zin, dit leidt natuurlijk tot de nodige frustraties, minder motivatie en op termijn tot en hoger ziekte verzuim. 
  • Organisaties en bedrijven, ook voor organisaties is/wordt dit natuurlijk een probleem, de werknemers populatie dreigt bijna letterlijk vast te roesten, weinig nieuw bloed en weinig nieuw elan.
Maar hoe dit probleem op te lossen? Misschien toch een premie op het vinden van een nieuwe baan?

Account-ID: pub-6849826582104537
Klant-id: ca-pub-6849826582104537